viernes, 8 de febrero de 2013

RONDALLES PER ANAR A DORMIR PER A PARES DESESPERATS: RINXOLS D'OR Y ELS TRES OSSOS/ CUENTOS PARA IR A DORMIR PARA PADRES DESESPERADOS: RICITOS DE ORO Y LOS TRES OSOS/TALES TO GO TO SLEEP FOR DESPERATE PARENTS: GOLDILOCKS AND THE THREE BEARS

"Rinxols d'or i els tres óssosAcuarel.la i tinta
 "Ricitos de oro y los tres osos" Acuarela y tinta
 "Goldilocks and the Three Bears" Watercolor and ink.



Un dels meus contes predilectes

Mai entris en una casa estranya en mitg del bosc on no t'han convidat o pot ser que et trobis amb una gran i peluda sorpresa! En aquesta rondalla la lliçó és que no t'has d'aprofitar d'allò que no et donen premis a fer o agafar.

Rínxols d'or i els tres óssos és un conte per a nens. Normalment considerat com una història folklòrica anònima o com una creació de les col·leccions dels Germans Grimm, va ser descoberta després de la seva primera edició el 1837 sota la forma d'un text en prosa compost per Robert Southey i que apareixia en la seva obra The Doctor. Basat probablement en una versió més antiga, bé si això no és totalment cert. El conte es va beneficiar d'una gran notorietat després d'haver estat editat per Southey i ha estat tantes vegades explicat, que l'enllaç amb el seu autor s'ha perdut.

Uno de mis cuentos predilectos 

Nunca entres en una casa extraña en medio del bosque donde no te han invitado o puede que te encuentres con una gran y peluda sorpresa! En este cuento la lección es que no has de aprovecharte de aquello que no te dan premiso a hacer o coger.

Ricitos de oro y los tres osos es un cuento para niños. Normalmente considerado como una historia folclórica anónima o como una creación de las colecciones de los Hermanos Grimm, fue descubierta luego de su primera edición en 1837 bajo la forma de un texto en prosa compuesto por Robert Southey y que aparecía en su obra The Doctor. Basado probablemente en una versión más antigua, bien si esto no es totalmente cierto. El cuento se benefició de una gran notoriedad después de haber sido editado por Southey y ha sido tantas veces contado que el enlace con su autor se ha perdido.

One of my favorite stories 

Never come inside of a strange house in the woods where you have not been invited or might find a big, hairy surprise! In this story, the lesson is;  you will not take advantage of what not to do premission give or take.

Goldilocks and the Three Bears is a children's story. Normally considered a anonymously  folk story  or as a creation of the Brothers Grimm collections, was discovered after its first edition in 1837 in the form of a prose text composed by Robert Southey and his work appeared in The Doctor. Probably based on an older version, well, this is not entirely true. The story benefited from a high profile after being released by Southey and has been told many times that the link with the author is lost.




"Rinxols d'or i els tres óssos" 

En una preciosa caseta, al mig d'un bosc florit, vivien 3 ossets. El pare, la mare, i el petit osset. Un dia, després de fer tots els llits, netejar la casa, i fer la sopa per al sopar, els tres ossets van anar a passejar pel bosc.

Mentre els ossets estaven caminant pel bosc, va aparèixer una nena anomenada Rínxols d'Or que, en veure tan bonica caseta, es va acostar i va treure el cap a la finestra.

Tot semblava molt ordenat i bonic dins la casa. Llavors, oblidant-se de la bona educació que la seva mare li havia donat, la nena va decidir entrar a la casa dels tres ossets.

En veure la caseta tan ben recollida i neta, Rínxols d'Or tafanejà tant com va poder. Però al cap d'una estona va sentir fam gràcies a l'olor molt saborós que venia de la sopa posada a taula.

Es va acostar i va veure que hi havia 3 bols. Un petit, un altre més gran, i un altre més i més gran encara. Davant la taula hi havia tres cadires una petita, una mitjana i d'altre molt gran. I una altra vegada, sense fer cas a l'educació que li havien donat els seus pares, la nena va provar de seure a la cadira més gran per tastar la sopa.

Aquesta estava massa dura per a ella, i la sopa cremava massa, així que va passar a la cadira mitjana i li va semblar massa tova i el bol que hi havia davant tenia la sopa freda. Finalment es va decidir per seure a la cadira més petita que li va resultar comodíssima, la sopa estava com a ella li agradava. I la va prendre tota.

Però la cadireta no estava acostumada a portar tant pes i a poc a poc el seient va anar cedint i es va trencar. Aleshores, Rínxols d'Or va decidir pujar a l'habitació i provar els llits, ja que després de sopar li van venir ganes de dormir.

Va provar el llit gran però era molt alt. El llit mitjà estava molt baix i per fi va provar el llit petit que era tan flonja i còmoda que es va quedar totalment adormida.

Mentre Rínxols d'Or dormia profundament, van arribar els 3 ossets a la casa i només entrar l'ós gran va veure com la seva cadira estava moguda i va dir amb la seva gran veu:

- Algú s'ha assegut a la meva cadira!

I la mare ós va dir:

- Algú s'ha assegut també a la meva cadira!

I el petit osset va dir amb la seva veu aflautada:

- Algú s'ha assegut a la meva cadireta i a més me l'ha trencat!

El pare ós va veure que la seva cullera estava dins el bol de sopa i va dir:

- Algú ha tastat la meva sopa!

I la mare ós també va veure la seva cullera dins el bol i va dir:

- Algú ha provat també la meva sopa!

I l'osset petit va dir amb veu trista:

- Algú s'ha pres la meva


En veure que allà no hi havia ningú, van pujar a l'habitació per veure si el lladre del seu menjar es trobava encara a l'interior de la casa. En entrar a l'habitació, el pare ós va dir:

- Algú s'ha ajagut al meu llit!

I la mare ós va exclamar:

- Algú s'ha ajagut al meu llit també!

I l'osset petit va dir:

- Algú s'ha ficat al llit en mi llitet ... i encara segueix dormint!

Rínxols d'Or, mentre dormia creia que la veu forta que havia escoltat i que era el pare ós, havia estat un tro, i que la veu de la mare ós havia estat una veu que la parlava en somnis però la veu aflautada de l'osset la va despertar.

D'un salt es va asseure al llit mentre els óssos l'observaven, i va saltar cap a l'altre costat sortint per la finestra corrent sense parar un sol instant, tant, tant que no donaven amb els peus a terra.

Des d'aquest moment, Rínxols d'Or mai va tornar a entrar a casa de ningú aliè sense demanar permís primer. I conte explicat, aquest conte s'ha acabat.



                        "Ricitos de oro y los tres osos"


En una preciosa casita, en medio de un bosque florido, vivían 3 ositos. El padre, la madre, y el pequeño osito. Un día, después de hacer todas las camas, limpiar la casa, y hacer la sopa para la cena, los tres ositos fueron a pasear por el bosque.

Mientras los ositos estaban caminando por el bosque, apareció una niña llamada Ricitos de Oro que, al ver tan bonita casita, se acercó y se asomó a la ventana.

Todo parecía muy ordenado y bonito dentro de la casa. Entonces, olvidándose de la buena educación que su madre le había dado, la niña decidió entrar en la casa de los tres ositos.

Al ver la casita tan bien recogida y limpia, Ricitos de Oro curioseó tanto como pudo. Pero al cabo de un rato sintió hambre gracias al olor muy sabroso que venía de la sopa puesta en la mesa.

Se acercó y vio que había 3 tazones. Un pequeño, otro más grande, y otro más y más grande aún. Ante la mesa había tres sillas una pequeña, una mediana y otra muy grande. Y otra vez, sin hacer caso a la educación que le habían dado sus padres, la niña intentó sentarse en la silla más grande para probar la sopa.

Ésta estaba demasiado dura para ella, y la sopa quemaba demasiado, así que pasó a la silla mediana y le pareció demasiado blanda y la bol que había delante tenía la sopa fría. Finalmente se decidió por sentarse en la silla más pequeña que le resultó comodísima, la sopa estaba como a ella le gustaba. Y la tomó toda.

Pero la sillita no estaba acostumbrada a llevar tanto peso y poco a poco el asiento fue cediendo y se rompió. Entonces, Ricitos de Oro decidió subir a la habitación y probar las camas, ya que después de cenar le dieron ganas de dormir.

Probó la cama grande pero era muy alta. La cama media estaba muy baja y por fin probó la cama pequeña que era tan blanda y cómoda que se quedó totalmente dormida.

Mientras Ricitos de Oro dormía profundamente, llegaron los 3 ositos a la casa y nada más entrar el oso grande vio como su silla estaba movida y dijo con su gran voz:

- Alguien se ha sentado en mi silla!

Y mamá oso dijo:

- Alguien se ha sentado también en mi silla!

Y el pequeño osito dijo con su voz aflautada:

- Alguien se ha sentado en mi silla y además me la ha roto!

El padre oso vio que su cuchara estaba dentro del tazón de sopa y dijo:

- Alguien ha probado mi sopa!

Y mamá oso también vio su cuchara dentro del tazón y dijo:

- Alguien ha probado también mi sopa!

Y el osito pequeño dijo con voz triste:

- Alguien se ha tomado mi sopa y se la ha comido toda entera!


Al ver que allí no había nadie, subieron a la habitación para ver si el ladrón de su comida se encontraba todavía en el interior de la casa. Al entrar en la habitación, papá oso dijo:

- Alguien se ha acostado en mi cama!

Y madre oso exclamó:

- Alguien se ha acostado en mi cama también!

Y el osito pequeño dijo:

- Alguien se ha acostado en mi cama ... y aún sigue durmiendo!

Ricitos de Oro, mientras dormía creía que la voz fuerte que había escuchado y que era padre oso, había sido un trueno, y que la voz de la madre oso había sido una voz que la hablaba en sueños pero la voz aflautada del osito la despertó.

De un salto se sentó en la cama mientras los osos la observaban, y saltó hacia el otro lado saliendo por la ventana corriendo sin parar un solo instante, tanto, tanto que no daba con los pies en el suelo.

Desde ese momento, Ricitos de Oro nunca volvió a entrar en casa de nadie ajeno sin pedir permiso primero. Y colorin colorado, este cuento se ha acabado.




 "Goldilocks and the Three Bears"

In a beautiful house, in the middle of a forest flower, lived 3 bears. The father, the mother, and the little teddy. One day, after making all the beds, clean the house, and make soup for dinner, the three bears went for a walk in the woods.

While the bears were walking through the woods, came a girl named Goldilocks, seeing as pretty little house, came and looked out the window.

Everything looked very neat and nice inside. Then, forgetting the good education that her mother had given her, she decided to enter the house of the three bears.

Seeing the house as well pick up and clean, poked Goldilocks as she could. But after a while he felt hungry very tasty thanks to the smell coming from the soup put on the table.

She walked over and saw that he had 3 bowls. A small, larger one, and another, larger still. At the table had three chairs a small, one medium and one large. And again, ignoring the education that their parents had given her, she tried to sit in the chair to test larger soup.

It was too hard for her, and burned the soup too, so I went to the middle seat and it seemed too soft and the bowl had had cold soup before. Finally we decided to sit in the chair that was smaller supremely comfortable, the soup was as she liked. And took it all.

But the seat was not used to carry much weight and gradually gave way and the seat broke. So Goldilocks decided to go upstairs and try the beds, and after dinner she felt like sleeping.

She tried the big bed but it was very high. The bed was very low half and finally tested the small bed that was so soft and comfortable that it was completely asleep.

While Goldilocks was fast asleep, the three bears came home and upon entering the big bear saw his chair was moved and said with a loud voice:

- Someone's been sitting in my chair!

And Mama Bear said:

- Someone is also sitting in my chair!

And the little bear with his reedy voice said:

- Someone's been sitting in my chair and it broke!

The father bear saw that his spoon was into the bowl of soup and said:

- Has anyone tried my soup!

And Mama Bear also saw his spoon into the bowl and said:

- Has anyone tried also my soup!

And the little teddy said in a sad voice:

- Someone has taken my soup and ate it all whole!


Seeing that there was no one, went to the room to see if their food thief was still inside the house. Upon entering the room, papa bear said:

- Somebody has been lying in my bed!

And mother bear said:

- Somebody has been lying in my bed too!

And the little bear said:

- Somebody has been lying in my bed ... and is still sleeping!

Goldilocks, as she slept believed that he had heard a loud voice and he was a father bear was thunder, and the voice of the mother bear had been a voice that spoke in dreams but the reedy voice of the bear woke .

With a leap she sat on the bed while watching the bears, and jumped to the other side running out of the window without stopping for a moment, so, so that was no feet on the ground.

Since then, Goldilocks never reentered anyone outside house without asking first. And bunting, this story is over.


No hay comentarios:

Publicar un comentario