sábado, 23 de marzo de 2013

RONDALLES PER ANAR A DORMIR PER A PARES DESESPERATS: EL CONILL DE PASQUA / CUENTOS PARA IR A DORMIR PARA PADRES DESESPERADOS: EL CONEJO DE PASCUA/TALES TO GO TO SLEEP FOR DESPERATE PARENTS: THE EASTER BUNNY





Conill de Pasqua
Conejo de Pascua
Easter Bunny
Aquarel-la/Acuarela/Watercolor



FLOR DE CIRERER A CASA DE MA GERMANA
FLOR DE CEREZO EN CASA DE MI HERMANA
CHERRY BLOSSOM IN MY SISTER'S HOUSE




Tímida i exuberant arriba la Primavera arreu del món, els Ametllers i els Cirerers són els primers a avisar de la seva màgica presencia. Amb ella, com un company inseparable, el Conill de Pasqua comença a fer de les seves, amagant entre els matolls en flor els seus multicolors ous perquè siguin descoberts pels il·lusionats nens.

No us heu parat mai a pensar quina relació hi ha entre un conill i els ous de gallina???



A mi, sempre m'ha semblat estrany! Em fa pensar que es tracta d'una broma d'un conill amb un sentit de l'humor si més no, rebuscat. Cada any per Primavera, el Conill de Pasqua realitza la mateixa entremaliadura, s'aixeca abans que l'alba i es dedica a robar ous a les gallines i mentre els pinta de colors, es fa un fart de riure, només de pensar la cara que posaran en descobrir que els seus nadons han desaparegut. M'imagino a les gallines buscant com boges per tot arreu els seus ous i barallant-se amb els nens per la seva custodia.

Però aquesta tradició té molts segles d'existència. Hi ha moltes històries sobre la procedència d'aquesta festivitat, paganes icom en altres ocasions, la religió catòlica inventa una història religiosa per incloure aquesta tradició en les seves escriptures.

A continuació breument us les explicaré.... Jo per la meva banda em quedo amb les llegendes paganes. Ara, cadascú que agafi la que més li convingui o li agradi.

COMENCEM DONCS!




El Conill de Pasqua, és un personatge mític infantil que pertany a les cultures germàniques i posteriorment a les anglosaxones. Encara que els seus orígens no estan molt definits, es suposa que l'elecció del conill és deguda a la seva coneguda capacitat de procreació, de gran valor simbòlic en unes festes dedicades a la fertilitat de la terra després del llarg hivern.

Els ous acolorits com raigs de Sol són portats pel conill, també com a símbol de fertilitat i de la vida que reneix. Els nens de diverses parts del món, pinten i amaguen ous de Pasqua. 

El Conill símbol de la fertilitat associat a la Deessa Siro-Fenicia AstartéIschtar, a qui a més, estava dedicat el mes d'Abril. En al·lusió a aquesta deessa, a la festivitat de Pasqua se l'anomena "Easter",  la festivitat de Primavera per honorar a la Deessa teutònica de la llum i la Primavera.


Existeix així mateix una curiosa llegenda que explica que quan Jesús va ser tancat en el sepulcre, en l'interior de la cova hi havia un conill amagat. 

Va passar tot un dia i tota una nit, quan de sobte, el conill va veure quelcom sorprenent: Jesús va aixecar-se i doblegà els llençols amb els quals estava embolicat, de sobte, des de l'exterior, un àngel va treure la pedra que tapava l'entrada al sepulcre.

El conill va entendre aleshores que Jesús era el fill de Déu i va decidir que havia d'avisar al món què Jesús havia ressuscitat. Va pensar que si els portava un ou pintat, ells entendrien el missatge de vida i alegria.




Segons Una altra tradició més moderna, una senyora que pintava ous per als seus fills i a la Pasqua, els amagava en nius d'ocells. En una de tantes ocasions, els nens van trobar els ous al mateix temps que un conill saltava del niu. Els petits, amb l'innocència de l'edat, van assumir que aquest simpàtic animal era qui proporcionava els ous de Pasqua.


Avui en dia s'elaboren conills de xocolata, ous, pollets, ... Que es regalen en aquestes dates. A Catalunya existeix la tradició de la Mona de Pasqua, on els padrins dels nens porten a aquests un pastís de xocolata, normalment, decorat amb plomes i pollets de colors, conills i ous de xocolata.

Però tothom sap que realment és el Conill de Pasqua qui amaga i regala els ous de xocolata i les llaminadures, de la mateixa manera que el Pare Nöel és qui porta els regals per Nadal o la Fada de les dents i el Ratolí Pérez caramels o calerons.
Tímida y exuberante llega la Primavera todo el mundo, los Almendros y los Cerezos son los primeros en avisar de su mágica presencia. Con ella, como un compañero inseparable, el Conejo de Pascua empieza a hacer de las suyas, escondiendo entre los matorrales en flor sus multicolores huevos para que sean descubiertos por los ilusionados niños.

No os habéis parado a pensar qué relación existe entre un conejo y los huevos de gallina ???

A mí, siempre me ha parecido extraño! Me hace pensar que se trata de una broma de un conejo con un sentido del humor cuando menos, rebuscado. Cada año por Primavera, el Conejo de Pascua realiza la misma travesura, se levanta antes que el amanecer y se dedica a robar huevos a las gallinas y mientras los pinta de colores, se hace de la risa, sólo de pensar la cara que pondrán al descubrir que sus bebés han desaparecido. Me imagino a las gallinas buscando como locas por todas partes sus huevos y peleándose con los niños por su custodia.

Pero esta tradición tiene muchos siglos de existencia. Hay muchas historias sobre la procedencia de esta festividad, paganas y cómo en otras ocasiones, la religión católica inventa una historia religiosa para incluir esta tradición en sus escrituras.

A continuación brevemente os las contaré .... Yo por mi parte me quedo con las leyendas paganas. Ahora, cada uno que tome la que más le convenga o le guste.

EMPEZAMOS PUES!

El Conejo de Pascua, es un personaje mítico infantil perteneciente a las culturas germánicas y posteriormente a las anglosajonas. Aunque sus orígenes no están muy definidos, se supone que la elección del conejo se debe a su conocida capacidad de procreación, de gran valor simbólico en unas fiestas dedicadas a la fertilidad de la tierra después del largo invierno.

Los huevos coloreados como rayos de Sol son llevados por el conejo, también como símbolo de fertilidad y de la vida que renace. Los niños de diversas partes del mundo, pintan y esconden huevos de Pascua.

El Conejo símbolo de la fertilidad asociado a la Diosa Siro-Fenicia Astarté / Ischtar, a la que además, estaba dedicado el mes de Abril. En alusión a esta diosa, en la festividad de Pascua se le llama "Easter", la festividad de Primavera para honrar a la Diosa teutónica de la luz y la Primavera.

Existe asimismo una curiosa leyenda que cuenta que cuando Jesús fue cerrado en el sepulcro, en el interior de la cueva había un conejo escondido.

Pasó todo un día y toda una noche, cuando de repente, el conejo vio algo sorprendente: Jesús se levantó y dobló las sábanas con los que estaba envuelto, de repente, desde el exterior, un ángel quitó la piedra que tapaba la entrada al sepulcro.

El conejo entendió entonces que Jesús era el hijo de Dios y decidió que tenía que avisar al mundo que Jesús había resucitado. Pensó que si los llevaba un huevo pintado, ellos entenderían el mensaje de vida y alegría.

Según Otra tradición más moderna, una señora que pintaba huevos para sus hijos y la Pascua, los escondía en nidos de pájaros. En una de tantas ocasiones, los niños encontraron los huevos a la vez que un conejo saltaba del nido. Los pequeños, con la inocencia de la edad, asumieron que este simpático animal era quien proporcionaba los huevos de Pascua.

Hoy en día se elaboran conejos de chocolate, huevos, pollos, ... Que se regalan en estas fechas. En Cataluña existe la tradición de la Mona de Pascua, donde los padrinos de los niños llevan a estos un pastel de chocolate, normalmente, decorado con plumas y pollitos de colores, conejos y huevos de chocolate.

Pero todo el mundo sabe que realmente es el Conejo de Pascua quien esconde y regala los huevos de chocolate y las golosinas, al igual que Papa Nöel es quien trae los regalos en Navidad o el Hada de los dientes y el Ratón Pérez caramelos o dinero .

Shy and exuberant comes Spring all around the world, the Almonds and the Cherry trees are the first to warn of their magical presence. With it, as an inseparable companion, the Easter Bunny begins to do his own, hiding in the bushes in bloom its multicolored eggs to be discovered by the illusioned children.

Do you haven't stopped to think what relationship exists between a rabbit and chicken eggs ???

It has always seemed strange to me! Makes me think that it is a joke of a rabbit with a sense of humor at least, farfetched. Each year by Spring, the Easter Bunny performs the same mischief, gets up before dawn and devotes himself to stealing eggs from the chickens and while he paints them in colors, laughs, just thinking about the face of the henns when discover that her babies have disappeared. I imagine the hens looking like crazy all over their eggs and fighting with the children for their custody.

But this tradition has many centuries of existence. There are many stories about the origin of this holiday, pagan and how on other occasions, the Catholic religion invents a religious history to include this tradition in their writings.

Then I will briefly tell you ... For my part, keep the pagan legends. Now, everyone who takes the one that suits him or likes him.

WE START THERE!

The Easter Bunny, is a mythical child character belonging to the Germanic cultures and later to the Anglo-Saxons. Although its origins are not well defined, it is assumed that the choice of the rabbit is due to its known capacity for procreation, of great symbolic value in a celebration dedicated to the fertility of the earth after the long winter.

The eggs colored as sunbeams are carried by the rabbit, also as a symbol of fertility and of the life that is reborn. Children from different parts of the world paint and hide Easter eggs.

The Rabbit symbol of fertility associated with the Goddess Siro-Phenicia Astarte / Ischtar, to which, moreover, was dedicated the month of April. In allusion to this goddess, the Easter festival is called "Easter", the spring festival to honor the Teutonic Goddess of light and Spring.

There is also a curious legend that says when Jesus was closed in the tomb, inside the cave there was a hidden rabbit.

A whole day and an entire night passed, when suddenly the rabbit saw something surprising: Jesus got up and folded the sheets with which he was wrapped, suddenly, from the outside, an angel removed the stone that covered the entrance to the tomb .

The rabbit understood then that Jesus was the son of God and decided that he had to warn the world Jesus had risen. He thought if he took them a painted egg, they would understand the message of life and joy.

According to another more modern tradition, a lady who painted eggs for her children and Easter, hid them in bird nests. On one of many occasions, the children found the eggs while a rabbit jumped out of the nest. The little ones, with the innocence of age, assumed that this nice animal was the one who provided the Easter eggs.

Today makes chocolate rabbits, eggs, chickens, ... that are given on these dates. In Catalonia there is the tradition of the Mona de Pascua, where the children's godparents bring to these a chocolate cake, usually decorated with feathers and colored chicks, rabbits and chocolate eggs.

But everyone knows that it really is the Easter Bunny who hides and gives away chocolate eggs and sweets, just like Santa is the one who brings gifts at Christmas or the Tooth Fairy and Perez Mouse  candy or money.




Blog: xavmirin.blogspot.com.es
Mail: xarvis@hotmail.com
Facebook: Abracadabra Potadecabra
Abracadabra pota de cabra
Pinterest: Xavier Miró Inglés
Instagram: @abracadabrapotadecabra









No hay comentarios:

Publicar un comentario