viernes, 2 de agosto de 2013

"TELLÛRIS CHARTAE PRÕLẼS" - Folklore Pinoy- Alitaptap




LA LLEGENDA DE LES ALITAPTAP
LA LEYENDA DE LAS ALITAPTAP
THE LEGEND OF ALITAPTAP


Página extraída de: "Tellûris Chartae Prôlës" -Folklore Pinoy-



Page extracted from: "Tellûris Chartae Prôlës" -Folklore Pinoy-




Voleu saber una petita rondalla Filipina?


Batangas

Durant un petit viatge a Batangas, al nord de Filipines, vam conèixer aquesta creença explicada de primera mà per una noia filipina que ens va avisar del que passava quan durant la nit a l'interior del bosc o als prats, es veuen moltes cuques de llum, Alitaptap que és com les anomenen aquí, en realitat són diferents de les que nosaltres estem acostumats a veure a Espanya, aquí són més grans i volen fent pampallugues, apareixen i desapareixen. En realitat l'espectacle és preciós i incita a entrar al bosc per veure-les de mes a prop, però quan això passa, a les Filipines es diu que hi ha un esperit rondant el bosc i és perillós entrar perquè pot endur-se't.

Aquesta és la foto del lloc on va passar, com podeu veure els boscos aquí són molt diferents però quan es fa de nit són foscos com la gola d'un llop i, no ús enganyaré, fan una mica de por.

El missatge que surt a la il·lustració està escrit en Tagàlog, una de les llengües d'aquí i diu així:

Si al vespre cuques de llum veus brillar
El teu camí no has d'abandonar
Ni al bosc penetrar
Doncs les seves espurnes anuncien
Que un esperit malvat ronda
En la recerca d'una ànima humana

Així que ja sabeu!, per si de cas no entreu al bosc de nit si veieu cuques de llum, pot ser que aquesta llegenda valgui per tot el món.


Quieres saber una pequeña fábula Filipina?

Durante un pequeño viaje a Batangas, al norte de Filipinas, conocimos esta creencia contada de primera mano por una chica filipina que nos avisó de lo que pasaba cuando durante la noche en el interior del bosque o en los prados, se ven muchas luciérnagas, Alitaptap que es como las llaman aquí, en realidad son diferentes a las que nosotros estamos acostumbrados a ver en España, aquí son más grandes y vuelan parpadeando, aparecen y desaparecen. En realidad el espectáculo se precios e incita a entrar en el bosque para verlas de más cerca, pero en cuanto esto sucede, en Filipinas se dice que hay un espíritu rondando el bosque y es peligroso entrar porque puede llevarte.
Esta es la foto del lugar donde ocurrió, como veis los bosques aquí son muy diferentes pero cuando se hace de noche son oscuros como la garganta de un lobo y, no os engañaré, hacen un poco de miedo.

El mensaje que sale en la Ilustración esta escrito en Tagalog, una de las lenguas de aquí y dice así:

Si al anochecer luciérnagas ves brillar
Tu camino no debes abandonar
Ni en el bosque penetrar
Pues sus destellos anuncian
Que un espíritu malvado ronda
En  busca de un alma humana


Así que ya sabéis! por si acaso no entrar en el bosque de noche si veis luciérnagas puede que esta leyenda valga para todo el mundo.


You want to know a Filipino little fable?

During a short trip to Batangas, northern Philippines, met this belief told firsthand by a Filipino girl told us what was going on when during the night in the forest inerior or in the meadows, you see many fireflies, alitaptap as they call it here, they are really different from what we are used to seeing in Spain, here are bigger and flying blinking, appear and disappear. Actually the show prices and willing to enter the forest to see them closer, but when this happens, in Philippines is said, to be a spirit haunting the woods and is dangerous to enter because it can take you away.
This is the photo of the place where it happened, you see the forests here are very different but when it gets dark are dark as a wolf's throat and do not cheat, do a little scary.

The message that appears in the illustration is written in Tagalog, one of the languages ​​of here, and reads:

If you see fireflies glow at dusk
Your path must not abandon
Not penetrate in the forest
Well its flashes advertised
What an evil spirit round
In search of a human soul

So you know! case you do not enter the woods at night if fireflies can see that this legend is worth for everyone.





No hay comentarios:

Publicar un comentario